Второ издание на „Секој со своето езеро“ (Или-Или)

Пред некој ден во издание на „Или-Или“ излезе второто издание на „Секој со своето езеро“. За разлика од првата книга во издание на „Темлум“, ова издание содржи и десет илустрации од Ѓорѓи Крстески.

Книгата може да се најде во книжарата на „Или-Или“ во Скопје, во „Просветно дело“ во Охрид и „Клио“ во Струга.

Тука може да се нараа online.

 

секој со своето езеро - ненад јолдескиЗбирката раскази „Секој со своето езеро“ е составена од 14 кратки раскази кои тематски осцилираат околу загрозените урбани пејзажи на градот, околу идентитетот и отуѓувањето, љубовта и тагата, постоењето и смртта. Расказите најчесто се пишувани во минималистички манир, со исклучок на расказот „Николај и мастилавото езеро“ кој се наоѓа во средиштето на книгата.  Расказите се тензични, драматични и меланхолични, проектирани во двојна перспектива и базирани на канонот на урбаниот топос. Книгата навидум е поделена на четири делови кои се најавени со куси пасажи или цитати. Пишувана е во зимата 2012 година.

Advertisements

1 Comment

  1. Драг Нено, во Ск. си? Јас штотуку се вратив од Струга, каде се дружевме со Димче и те спомнувавме (по добро). Јави се. поздрав, Сашо

    Date: Sun, 5 Jun 2016 17:20:33 +0000 To: saprok@hotmail.com

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

w

Connecting to %s