Како паѓаме јас и ти?

со тон надеж во џебовите
и опожарени крилја на петите
вжарени, јужни и зрели во утроба
со очите во дланки затворени
и уши во усти сошиени
како трагедија, како фарса, како порно
како црна митологија на редовен репертоар
како огнена топка од киклопи
како Икар, како мариовците на Пејо
како несвесни будалетинки што продираат
надолу низ истата заслепувачка волнена магла
како метални сколовранци над сопствената пропаст
горе земја распукана, долу небо прободено
како што всушност паѓаат сите на овој свет
ти велиш бакнати, јас плукнати од сонцето

Advertisements

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s